Μια σελίδα για τον παγκόσμιο ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ: Ιστορία - Μουσική - Κοινότητες
Α web page dedicated to promote the awareness of the HELLENIC PΟΝΤΙΑΝ culture


ΤΑΣΟΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ : Μεράκι του το νταούλι

εφημερίδα ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, Απρίλιος 2001

 

Οταν ζεις μέσα σε μια ποντιακή οικογένεια, η οποία διατηρεί την παράδοση, τότε η ποντιακή μουσική σου γίνεται βίωμα. Αυτό είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Τάσο Κοτταρίδη. Ο πατέρας του Γιάννης έπαιζε λύρα, αν και δεν ασχολήθηκε ποτέ επαγγελματικά. Η μητέρα του Μαρία είναι μια ένθερμη Πόντια. Αλλά αυτός που παρακίνησε τον Τάσο Κοτταρίδη να ασχοληθεί με το νταούλι ήταν ο αδελφός του Νίκος Κοτταρίδης, ο οποίος έπαίζε λύρα και σήμερα είναι ένας από τους καταξιωμένους λυράρηδες της περιοχής Κοζάνης. Ο Τάσος Κοτταρίδης γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1978 στο Ρυάκιο Κοζάνης. Από μικρός εντάχθηκε στο χορευτικό του συλλόγου Ποντίων Αγιος Ιωάννης Βαζελώνας. Συνέχεια ακολούθησε τον αδελφό του, όπου έπαιζε, και πάντα ήταν μέσα στο χορό. Ταυτόχρονα έβλεπε τους νταουλτζήδες και σιγά-σιγά αγάπησε το όργανο. Αυτό όμως που τον βοήθησε να μάθει να παίζει νταούλι ήταν ότι μέσα από το χορό και μέσα από τη γνώση της ποντιακής μουσικής, ο ρυθμός των τραγουδιών αποτελούσε γι’ αυτόν βίωμα.

Πρώτη του επαφή με το νταούλι ήταν στις αρχές του 1996 στο Πάρκο Ρυακίου, όπου σε ένα μουχαπέτ πήρε το νταούλι του Γιάννη Πολυχρονίδη και έπαιξε για πρώτη φορά.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η προσπάθεια να μάθει να παίζει όσο το δυνατόν καλύτερα. Για καλή του τύχη είχε δίπλα του τον αδελφό του Νίκο Κοτταρίδη, ο οποίος γνωρίζοντας καλύτερα την ποντιακή μουσική, τον διόρθωνε τα λάθη του.  Σήμερα είναι νταουλτζής του συλλόγου Ποντίων Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου και μαζί με τον σύλλογο έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη της Βόρειας Ελλάδας καθώς και στην Αθήνα. Επίσης με την Εύξεινο Λέσχη  Βεροίας έχει πάει στη Βουλγαρία.

Συναντήσαμε τον Τάσο Κοτταρίδη και μας μίλησε για τον ίδιο και την ποντιακή μουσική στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

- Τάσο, πόσο βοηθάει έναν νεαρό καλλιτέχνη να είναι μέλος του χορευτικού συγκροτήματος ενός συλλόγου;

- Είναι αλήθεια ότι όταν ένας νεαρός καλλιτέχνης βρίσκεται κοντά σε έναν σύλλογο έχει πολλές ευκαιρίες για να αναδειχθεί. Με τον σύλλογο μπορούμε και πηγαίνουμε σε πολλά μέρη εκτός της περιοχής μας και εκεί παρουσιάζοντας τα χορευτικά λένε και τα ονόματα των καλλιτεχνών και έτσι γινόμαστε γνωστοί. Επιπλέον για μας τους νταουλτζήδες τα χορευτικά μας δίνουν τη δυνατότητα να αναδειχθούμε γιατί δεν παρουσιάζουν συνήθως αργούς χορούς αλλά γρήγορους, ζωντανούς όπου εκεί φαίνεται ένας νταουλτζής. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή είμασταν έξω από τον σύλλογο, θα μας ήξεραν μόνο οι κάτοικοι της περιοχής μας.

- Οταν γίνεται ένας χορός ως γνωστόν καλούν τους γνωστούς λυράρηδες ή τραγουδιστές. Εσάς τους νταουλτζήδες σας καλούν;

- Εγώ προσωπικά συμμετέχω σε ένα τοπικό συγκρότημα με τους Νίκο Κοτταρίδη στη λύρα, Νίκο Τεντζογλίδη στο αρμόνιο, και Αντώνη Κουβρακίδη στο τραγούδι, όπου εμφανιζόμαστε σε κάθε κοινωνική εκδήλωση που θα μας καλέσουν. Αυτή είναι η βάση για μένα. Αυτό συνήθως γίνεται με κάθε νταουλτζή. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει γνωριμίες με λυράρηδες και τραγουδιστές, οι οποίοι μας καλούν όταν κλείνουν κάποια δουλειά. Εγώ παραδείγματος χάρη έχω συνεργασία με τον λυράρη Νίκο Γαβριά στην Καστοριά, τον Θόδωρο τον Βεροιώτη στη Βέροια, οι οποίοι με καλούν όταν υπάρχει κάποια εκδήλωση να εμφανιστώ μαζί τους. Επίσης συνεργάζομαι με τους Δημήτρη Δεληγιωργίδη από την Ακρινή και Δημήτρη Κοτσογλανίδη από τον Αγιο Δημήτριο

- Υπάρχουν ποντιακά σχήματα μόνο με λύρα και νταούλι και άλλα με περισσότερα όργανα. Ποιό είναι το σχόλιό σου;

- Το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι πιστεύω ότι εκφράζεται με τη λύρα και το νταούλι. Οταν σε μια ορχήστρα υπάρχουν και άλλα όργανα σίγουρα βοηθιούνται μεταξύ τους, αλλά νομίζω ότι ξεφεύγουμε από την παράδοση. Οταν μπαίνουν κιθάρες, μπάσα και άλλα τέτοια όργανα νομίζω ότι δεν μιλάμε για ποντιακή μουσική. Επειδή έχω πάει σε πολλές εκδηλώσεις και σε αρκετές περιοχές θέλω να πω ότι οι ένθερμοι Πόντιοι θέλουν τη λύρα και το τραγούδι. Οι μη φανατικοί και φυσικά οι μη Πόντιοι κουράζονται να ακούν μόνο λύρα. Θέλουν και τα άλλα όργανα για να «σπάσει» το συνεχόμενο παίξιμο της λύρας.

- Ζεις σε μια περιοχή όπου το ποντιακό στοιχείο αποτελεί την πλειοψηφία των κατοίκων. Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις;

- Εδώ και μια πενταετία, βλέπω ότι η νεολαία ακολουθεί την ποντιακή παράδοση. Οπου εμφανίζομαι βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι νεολαία που ενθουσιάζεται με τα ποντιακά. Και επιπλέον γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις από τους συλλόγους και πάντα έχουν συμμετοχή από πολύ νεαρό κόσμο.

- Στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι συνήθως καλούν καταξιωμένους καλλιτέχνες και εσείς οι νέοι περνάτε σε δεύτερη μοίρα. Ποιο το σχόλιό σου;

- Κάθε σύλλογος προσπαθώντας να τραβήξει κόσμο φέρνει καταξιωμένους καλλιτέχνες. Αυτό είναι αρνητικό για μας, γιατί ο κόσμος θέλει να ακούσει τους καταξιωμένους και εκείνη τη βραδιά παίζουμε συνήθως πολύ λίγο. Εχει όμως και ένα καλό για μας. Μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε με έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη, πράγμα που ίσως δεν θα γινόταν ποτέ.

Ο Τάσος Κοτταρίδης σε εκδήλωση στην Βοστώνη των ΗΠΑ


webmaster  trapezounta@yahoo.com  © May 1999 

Trapezounta.com is an independent website not affiliated with any organization or institution